Konsultation och förberedelser inför en näsplastik

Faktagranskad av: Dr. Pelle Sahlin, M.D PhD, specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2024-04-10

Vägen till en kosmetisk näsplastik kan delas i tre steg: 1) förberedelser, 2) operation 3) återhämtning. 

När man väl bestämt sig för att gå vidare med sin operation är det första steget att boka tid för en konsultation hos en plastikkirurg.

 • Du hittar dina klinikalternativ i vårt klinikregister.
 • En näsplastik är en svår operation som ställer stora krav på kirurgen. Minsta lilla fel syns och många patienter återkommer med synpunkter eller oro efter operation. Detta gör att många kliniker inte erbjuder ingreppet.

Konsultationen inför en näsplastik

Operationsförlopp vid öppen och sluten näsplastik

Vid en konsultation för en näsplastik träffar man en plastikkirurg. Normalt sett betalar man en avgift på 500 kr.

Vid besöket gör kirurgen en liten hälsokontroll och en noggrann undersökning av din näsa. Därefter diskuterar ni flera viktiga saker:

 1. Vad du upplever för problem och har för mål med operationen.
 2. Vilka resultat kirurgen tror sig kunna åstadkomma utifrån dina förutsättningar.
 3. Vilken typ av operation som kan bli aktuell och vilka åtgärder kirurgen vill göra.
 4. Hur mycket operationen kommer att kosta.
 5. Vilka risker operationen innebär och hur du måste sköta dig före- och efter ingreppet.

Det är viktigt att välja rätt kirurg för en näsoperation. Vi rekommenderar dig därför att läsa guiden till att välja plastikkirurg.

Var tydlig med din kirurg

Det är väldigt viktigt att vara tydlig och att lyssna noggrant i mötet med sin kirurg. Man måste beskriva sitt mål med operationen i detalj så att kirurgen förstår exakt vad man förväntar sig.

 • Du kommer få frågan om hur du skulle vilja att din näsa såg ut. Här är det bra att ha med en bild. Titta på våra före- och efterbilder och ta gärna med en som liknar din situation.
 • Innan du bestämmer dig måste du vara helt överens med din kirurg om vilket mål som skall uppnås med operationen. Om ni inte kommer överens skall du inte gå vidare.
 • Balansen mellan hakan och näsan har stor betydelse för hur näsans storlek uppfattas. Det inte ovanligt att kirurgen rekommenderar ett hakimplantat som ett komplement eller alternativ till en näsoperation.
 • Om något känns oklart eller osäkert efter din första konsultation skall du boka tid för ytterligare en konsultation hos en annan kirurg för att få dennes synpunkter.

Video om näsplastik

Förberedelser inför en näsplastik

Regler för rökning, alkohol, mediciner vid näsplastik

När du bokar tid för operation får du tydliga instruktioner om hur du skall förbereda dig inför operationsdagen. De ser ut på ungefär följande sätt:

 • Rökförbud – rökning försämrar blodcirkulationen vilket i sin tur försämrar läkning. Därför skall man hålla upp med rökning minst en månad före och efter operationen.
 • Alkohol och näsplastik – alkohol tunnar ut blodet vilket gör att man blöder mer än nödvändigt. Därför bör man inte dricka alkohol en vecka före och tre veckor efter operation.
 • Om man äter blodförtunnande läkemedel gör man normalt sätt förändringar i behandlingen i samband med operationen. Här är det viktigt att diskutera med kirurgen.   

Genom att noggrant följa alla de instruktioner din läkare ger dig skapar du de bästa förutsättningarna för ett lyckat operationsresultat!

När du kommer hem efter din näsoperation kommer du vara trött och igenmurad i ansiktet. Det är därför bra att ha förberett hemmet och att ha en närstående som hämtar och finns tillgänglig under de första dagarna.

Nästa: Så går en näsoperation till »

Faktagranskad av: Dr. Pelle Sahlin, M.D PhD, specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2024-04-10
Relaterat