Rynkor mellan ögonen

Rynkor mellan ögonen är ofta en av de första rynkor vi lägger märke till. Eftersom dessa rynkor kan få oss att se bevärade ut kallas de ofta för bekymmersrynka eller argrynka.

 • Anledningen till att vi ofta utvecklar en bekymmersrynka tidigt är att området (glabella) har en mycket aktiv muskulatur.
 • När vi grimaserar, kisar mot solen, är bekymrade eller får försämrad syn aktiveras muskulaturen i glabella och pressar ihop huden i en ”glabellarynka”.
 • Argrynkan börjar som en dynamisk rynka (syns i rörelse) för att successivt övergå till att bli en statisk rynka (syns i vila).

Orsaken till bekymmersrynkor

Bekymmersrynkor orsakas av tre muskler som drar i hop huden i området mellan ögonen och näsroten. Denna aktivitet är den grundläggande orsaken till glabellarynkornas uppkomst.

Även andra faktorer spelar in och förstärker uppkomsten av glabellarynkor. I princip handlar det om åldersrelaterade förändringar som yttrar sig på ungefär följande sätt:

 1. Ökad aktivitet i muskulaturen i glabella-området.
 2. Försämrad elasticitet i huden p.g.a minskad produktion av ämnet elastin (hudens resårband).
 3. Minskad fyllighet i huden till följd av minskad produktion av ämnet kollagen (hudens byggstenar).
 4. Förslappning av huden i pannan vilket ger ett visst hudöverskott i glabella.

Ju mer ovanstående faktorer påverkar oss desto mer glabellarynkor får vi. Som väl är finns det flera behandlingar att ta till.


Behandling av rynkor mellan ögonen

Alla behandlingar av argrynkor går ut på att komma åt orsaken till problemet. Botox är det självklara valet men det finns alternativ:

1. Botox förlamar bekymmersrynkan

Botox är ett muskelavslappnade ämne som kan sprutas in direkt i glabella. Där paralyserar den muskeln som orsakar att bekymmersrynkan uppkommer i det första läget.

Behandling med botox i arga rynkanEn botoxbehandling är normalt sett mycket effektiv och därför alltid förstahandsvalet i kampen mot rynkor mellan ögonen.

 • En botoxbehandling av glabellarynkor innebär ca tre små stick i pannan. Behandlingen tar ungefär 20 minuter och är inte värre än ett besök hos tandläkaren.
 • Effekten av en behandling med botox mot bekymmersrynkan syns efter ca två veckor och sitter sedan kvar i upp till fyra månader.
 • Priset för en behandling av argrynkan med botox är ca 3 500 kr.
Nästa steg: Visa kliniker för botox »

2. Fillers slätar ut rynkorna

Fillers är en hudvänlig gel som sprutas in under rynkorna mellan ögonen och slätar ut huden. Fillern ersätter på så sätt en eventuell förlust av kollagen.

Filler mot bekymmersrynkanDen ökade volymen under huden lyfter rynkorna som på så sätt inte blir lika djupa och därmed syns de mindre.

 • Vid en fillerbehandling av bekymmersrynkan sprutar man in en konstgjord filler som Restylane eller Juvéderm under rynkorna i glabella. Behandligen tar ca 30 minuter.
 • Effekten av en filler mot argrynkor håller i 3-6 månader.
 • Priset för behandling med filler mot rynkor mellan ögonen är 2 500-4 000 kr.
Nästa steg: Visa kliniker för fillers »

3. Dermaroller föryngrar huden

En dermaroller är en liten rulle med hundtals små nålar. När dermarollern rullas över huden sticks tusentals små hål ca 1 mm ned i huden.

 • Dermaroller mot glabellarynkorSkadan som de tusentals nålsticken orsakar stimulerar huden till nybildning av kollagen och elastin som ett led i den naturliga läkningsprocessen.
 • Rynkor mellan ögonen kan synas som linjer, rynkor och hudveck. Hudveck kan dermarollern inte få bort men linjer och rynkor kan man få en bra förbättring av.
 • En behandling av argrynkor med dermaroller tar ca en timma. Man får bedövningskräm men det kan ändå göra ganska ont.
 • Effekten av en dermaroller mot rynkor mellan ögonen syns efter 2-6 veckor.
 • Priset för dermaroller mot bekymmersrykor är ca 3 000 kr per behandling/tillfälle. Ofta ingår även pannan till samma pris. Bäst resultat uppnås efter ca 3 behandlingstillfällen.

Botox brukar räcka


I de flesta fall räcker en behandling med botox för att uppnå mycket goda resultat. I andra fall kan en kombination av ovanstående behandlingar behövas.

Vid mycket omfattande rynkor och hudveck kan en kirurgisk behandling som pannlyft vara nödvändig för att uppnå tillfredsställande resultat.

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2020 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning