Kosmetiska laserbehandlingar

Faktagranskad av: Dr. Tore Nilsen, M.D och hudläkare Senast uppdaterad: 2024-05-09

Laserbehandlingar är ett av de områden som utvecklas snabbast inom skönhetsvården. Detta är helt naturligt då laser erbjuder stora möjligheter för estetiska behandlingar.

Den snabba utvecklingen har dock lett till att utbudet av olika laserbehandlingar och tekniker är stort och informationen många gånger både motsägelsefull och invecklad. Ofta blandas även laser ihop med helt andra ljusbehandlingar som IPL etc.

Det är p.g.a. den okontrollerade och något röriga marknadssituationen för laserbehandlingar därför viktigt att man som konsument förstår grunderna för att kunna välja rätt.

På den här sidan får du den information du behöver om de olika laseralternativens möjligheter och begränsningar. På så sätt kan du avgöra om, och i sådant fall vilken laserbehandling som är den rätta för dig.

En laserbehandling går ut på att värma upp hud eller annan vävnad

Laser är ljus som koncentreras i en enda våglängd. Olika vågländer på ljus är det vi uppfattar som olika färger. Olika laser, olika ljus helt enkelt.

Vid alla kosmetiska laserbehandlingar används lasertekniken för att omvandla ljusenergi till värmeenergi. Värmen används ytligt eller djupare ned i vävanden beroende på vad man vill göra.

”Lasern orsakar en kontrollerad skada i den vävnad man vill behandla”

Med hjälp av värmen som laserljuset skapar åstadkommer man en kontrollerad skada i den vävnad man siktar på. Skadan leder sedan till den effekt man eftersträvar. Vill man exempelvis ta bort hår är det hårsäckarna man värmer medan man vid kärlreducering värmer blodkärl.

Färgen på lasern avgör var ljuset omvandlas till värme

I huden finns olika färgämnen s.k. kromoforer. Olika färger absorberar ljus i olika omfattning.

Genom att använda laserljus i olika färger kan man styra var någonstans laserljuset absorberas och omvandlas till värme. På så sätt kan man välja att värma upp huden på ytan, i djupare lager eller t.o.m. vävnaden under huden.

Det är möjligheten att ”prickskjuta” på detta sätt och välja precis vad man vill värma upp som ger lasern dess breda användningsområde.

Fraktionerad laser lämnar större delen av huden orörd

Fraktionerad laserbehandling

Vid en laserbehandling behandlas små områden åt gången genom att behandlaren successivt ”skjuter” laserstrålar mot huden med hjälp av ett litet munstycke.

En traditionell laser värmer upp hela den yta man ”belyser” med laserpulsen. En fraktionerad laser lämnar mellanrum med orörd hud vilket gör läkningsprocessen snabbare så att man kan återgå till normala aktiviteter tidigare. Målet är att maximera resultat och minimera återhämtningstid.

Genom att endast värma upp en liten del av huden och lämna huvuddelen av det behandlade området intakt kan man åstadkomma maximal effekt samtidigt som kroppen får ett betydligt enklare läkningsförlopp.

En ablativ laser tar bort hud, en icke ablativ gör det inte

Den värme som uppkommer när laserljuset omvandlas kan t.ex. användas för att förånga hudens yttre lager epidermis och även det övre skiktet i nästa hudlager, dermis. Detta kallas för laserslipning.

Syftet med en laserslipning är att ta bort felaktigheter i eller förnya hudens yta. De lasrar som används till detta kallas för Ablativ laser. Ablativ laser tar alltså bort hud..

En icke ablativ laser å andra sidan lämnar hudytan intakt och berör endast djupare strukturer. Detta ger en kortare återhämtningsperiod och minskar risken för komplikationer. Icke ablativ laser tar alltså inte bort någon hud.

Olika lasertekniker för olika användningsområden

Det finns många olika typer och fabrikat av lasrar med olika användningsområden. Men det finns ingen ”allt-i-ett maskin”. Många aktörer marknadsför dock sin utrustning så för att kunna fånga upp fler kunder.

”Det finns inga allt-i-ett maskiner. Var laser har sin specialitet.”

Det är heller inte ovanligt att lasrar uppges kunna åstadkomma resultat inom områden där de vetenskapliga bevisen än så länge är mycket knapphändiga. Ett exempel på detta är laserbehandlingar för fettreducering.

Rätt laser + rätt användningsområde = bra resultat

Lasrar kan vara mycket effektiva hjälpmedel förutsatt att utrustningen håller hög kvalité och används på rätt sätt. De områden och tekniker där laserbehandlingar har väl dokumenterad effekt är:

  • Hårborttagning med Alexandrite, Nd:YAG & Diodlaser. Vilken av dessa tre som fungerar bäst beror på patientens hudtyp.
  • Kärlborttagning med Nd:Yag eller pulsad färgämneslaser. De två säkraste korten.
  • Avlägsnande av pigmentförändringar, ärr och andra hudförändringar som slipas ned med ablativ Erbium Er:Yag eller CO2 laser.
  • Huduppstramning med fraktionerad icke ablativ laser. Dessa lasrars våglängder ligger ofta i 1 000 – 2 000 nm området.
  • Ytlig rynkreducering med fraktionerad/icke fraktionerad ablativ/icke ablativ CO2 eller Erbium Yag laser.
  • Tatueringsborttagning med Q-switchad laser (kort puls med hög effekt) i form av Nd:YAG, Alexandrite, och Rubinlaser. Olika tatueringsfärger kräver olika lasrar.
  • Behandling av aktiv akne med Nd:YAG
  • Behandling av hudbristningar med färgämneslaser (röda bristningar) eller fraktionerad ablativ laser/vissa icke ablativa lasrar i 1 000 – 2 000 nm området (vita bristningar).

Koldioxidlasern (CO2) ersätts av Erbium YAG för laserslipning av huden

Fläckar, ojämnheter eller ytliga rynkor behandlas ofta effektivt genom att man slipar ned/förångar hudens yttre lager med en ablativ laser. Denna process kallas även för laserslipning.

Laserslipningar har länge utförts med ablativ koldioxidlaser (CO2-laser). En av CO2 laserns nackdelar som slipande laser är dock att den har en benägenhet att ge pigmentförlust p.g.a överhettning i behandlade områden. Detta ger i sin tur vita fläckar i huden.

Den som planerarar en laserslipning bör därför känna till att det nu finns en nyare teknik för laserslipning i den s.k. Erbium (Er) YAG lasern. Er: YAGén kan gå lika djupt i huden som CO2´n men med mindre risk för värmeskada och därmed för skador på pigmentcellerna.

Så väljer du rätt laserbehandling

Det finns många olika kliniker och lasrar. Den ena utlovar bättre, snabbare och säkrare resultat än den andra. Många gånger får man vad som utlovas. Ibland får man det inte.

För att göra valet enklare för dig som överväger en laserbehandling har vi här satt ihop en liten guide i fem punkter som bygger på att välja ”säkra kort”:

  1. Försäkra dig om att den behandling du vill utföra finns med i listan för laserns användningsområden på den här sidan. Om den inte finns med där är kanske laser inte det bästa alternativet. Gå då till menyn för skönhetsbehandlingar för att hitta andra alternativ.
  2. Om du hittar din behandling i listan över laserns användningsområden klicka på länken för behandlingen och lär dig mer om de olika laserteknikerna. Fråga sedan kliniken exakt vilken teknik de vill använda i din behandling. Genom att vara väl informerad kommer du fatta rätt beslut.
  3. Välj alltid en laserteknik som är erkänd, beprövad och ”skräddarsydd” för ditt behov. Vilka de är får du reda på genom steg 1 och 2 i denna guide.
  4. Det finns mängder av tillverkare av olika kosmetiska lasrar. Till de mest kända hör Syneron & Candela, Fotona, ConBio, Cynosure, Lumenis och Sciton. Fråga kliniken vilket fabrikat den/de lasrar de vill behandla dig med har. Genom att välja en laser från ett beprövat märke säkerställer du en viss materielstandard.
  5. En laser blir aldrig bättre än den person som håller i den. Välj därför alltid en klinik och behandlare med tillgång till den senaste tekniken och kunskap om hur man använder den. Om du är osäker på hur du skall gå tillväga finns det många tips på sidan om att välja klinik.

Fler alternativ och möjligheter inom laserbehandlingar


Innehållet på denna sida om laserbehandlingar är faktagranskat av hudläkare Tore Nilsen, verksam vid Växjö Medical Center. Det ger en god allmän förståelse för kosmetiskt användande av laser och tjänar på så sätt som allmän vägledning. Det kan dock inte ersätta en medicinsk konsultation inför en laserbehandling.

Faktagranskad av: Dr. Tore Nilsen, M.D och hudläkare Senast uppdaterad: 2024-05-09