Din guide till peeling och hudslipningar

Ordet peeling betyder ”att skala av”. I skönhetssammanhang innebär detta att man skalar bort hudens yttre lager. Det här kan man göra på tre olika sätt; slipa ner, lösa upp eller värma bort.

Kosmetisk peeling har använts i tusentals år. Det började med den hudslipning som idag kallas för dermabrasion. Då som nu slipade man huden genom att skrubba den med ett strävt material.

Nästa metod att upptäckas innebar att man lade på en syra som löste upp huden. Denna kallas idag kemisk peeling. Den senaste tekniken för att avlägsna hud är laserpeeling. Här använder man laserljus och avlägsnar huden med hjälp av värme.

Peelingar utförs på olika djup. Ju djupare man går desto mer effekt kan man räkna med.

Aktiverar kroppens egen reparationsprocess

Huden består av tre lager. Överhud, läderhud och underhud. Med tiden uppkommer defekter i form av skador och slitage i huden. Ofta rör det sig om fläckar, rynkor, ärr eller andra ojämnheter i ton och ytstruktur.

Aktiverar kroppens egen reparationsprocessVissa huddefekter sitter i överhuden och läderhuden. En peeling kan i många fall vara en effektiv metod för att avlägsna dessa genom att ta bort det hudlager de sitter i.

Det fina med peeling är att den utnyttjar kroppens inbyggda förmåga att reparera sig själv vid skador. Den dna-ritning kroppen använder när den läker efter en peeling innehåller inga defekter. På så sätt kan en peeling ersätta åldrad, sliten eller skadad hud med ett nytt friskt lager av ”nyfödd” hud.

Ett ansiktslyft stramar visserligen upp den hud som hänger, men om man inte åtgärdar hudens kvalitet blir resultatet ett lyft ansikte med åldrad hud. Där kommer peelingar in i bilden.

När det kommer till rynkor har peeling i första hand effekt på ytliga linjer eller finrynkighet i hudens övre lager den s.k. ytstrukturen. För behandling av vad de flesta menar med ”rynkor” används normalt sett andra metoder. Du kan läsa mer om detta på sidan om rynkor.

Djupet och metoden avgör effekten

Olika huddefekter sitter på olika djup. Rynkor och ärr sitter oftast djupast, pigmentförändringar och finrynkighet strax ovanför och hudton samt struktur överst. Beroende på vad man vill åtgärda med en peeling så utförs den på olika djup. Man talar om ytlig, medeldjup eller djup peeling.

Med djupare peelingar avlägsnar man mycket hud och kan på så sätt åtgärda flera olika defekter. Det nya hudlagret blir dessutom tjockare vilket ger en mer påtagligt föryngrande effekt i allmänhet och ett mer långvarigt resultat.

Nackdelen med djupare peelingar är dock att de ju ger en större ”skada” i huden. Med detta följer mer smärta, ett besvärligare läkningsförlopp, längre konvalescens och ökade risker.

Lite förenklat kan man säga att en peeling alltid kommer vara en avvägning mellan hur mycket resultat man vill ha mot vilka risker, besvär, och kostnader man är beredd att acceptera.

  • En ytlig peeling ger en tillfällig uppfräschning av huden, ökad lyster och jämnare hudton. Teknikerna som används är microdermabrasion eller kemisk peeling i en enkel behandling utan ”nedtid”.
  • En medeldjup peeling förbättrar ytstruktur och pigmentförändringar samt ger ett nytt fräscht yttre hudlager. Här används i första hand kemisk peeling av medelstyrka som innebär flagning, sveda, ett par dagars konvalescens och sedan någon veckas ”social begränsning”.
  • En djup peeling minskar finrynkighet, ärr, pigmentfläckar och andra ojämnheter. Den ger uppstramning samt ett helt nytt hudlager med en betydande föryngringseffekt. Djup peeling utförs med laserslipning, dermabrasion eller kemisk peeling och innebär ca 2 veckors konvalescens.

Informera dig väl innan du bestämmer dig

Informera dig väl innan du bestämmer digAlla de olika metoderna som beskrivs på den här sidan har sina unika för och nackdelar. Beroende på vem du frågar kommer du att få olika förslag på vilken behandling som är ”bäst” för dig. Varje klinik kommer att lyfta fram sin metod som unik och mycket lämplig för just dina problem.

Innan du bestämmer dig för OM en peeling är något för dig VILKEN metod som i sådant fall är aktuell och VAR du kommer utföra behandlingen måste du först informera dig väl. Informationen och länkarna du hittar på den här sidan ger dig en bra grund.

Mer information och möjligheter inom peeling

Denna informationstext om peeling har granskats av hudläkare Tore Nilsen på Växjö Medical Center.

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!