Huden består av tre lager. Överhud, läderhud och underhud. Med tiden uppkommer defekter i form av skador och slitage i huden. Ofta rör det sig om fläckar, rynkor, ärr eller andra ojämnheter i ton och ytstruktur.
Vissa huddefekter sitter i överhuden och läderhuden. En peeling kan i många fall vara en effektiv metod för att avlägsna dessa genom att ta bort det hudlager de sitter i.
- Det fina med peeling är att den utnyttjar kroppens inbyggda förmåga att reparera sig själv vid skador.
- Den dna-ritning kroppen använder när den läker efter en peeling innehåller inga defekter. På så sätt kan en peeling ersätta åldrad, sliten eller skadad hud med ett nytt friskt lager av ”nyfödd” hud.
- När det kommer till rynkor har peeling i första hand effekt på ytliga linjer eller finrynkighet i hudens övre lager den s.k. ytstrukturen.
- För behandling av vad de flesta menar med ”rynkor” används normalt sett andra metoder. Du kan läsa mer om detta på sidan om rynkor.
Ett ansiktslyft stramar visserligen upp den hud som hänger, men om man inte åtgärdar hudens kvalitet blir resultatet ett lyft ansikte med åldrad hud. Där kommer peelingar in i bilden.
Djupet och metoden avgör effekten
Olika huddefekter sitter på olika djup. Rynkor och ärr sitter oftast djupast, pigmentförändringar och finrynkighet strax ovanför och hudton samt struktur överst.
Beroende på vad man vill åtgärda med en peeling så utförs den på olika djup. Man talar om ytlig, medeldjup eller djup peeling.
- Med djupare peelingar avlägsnar man mycket hud och kan på så sätt åtgärda flera olika defekter. Det nya hudlagret blir dessutom tjockare vilket ger en mer påtagligt föryngrande effekt i allmänhet och ett mer långvarigt resultat.
- Nackdelen med djupare peelingar är dock att de ju ger en större ”skada” i huden. Med detta följer mer smärta, ett besvärligare läkningsförlopp, längre sjukskrivning och ökade risker.