Rynkor under ögonen

Rynkor under ögonen är ofta ett av de allra första ålderstecknen som visar sig i vårt ansikte. Anledningen är att huden under ögonen är väldigt tunn och känslig för slitage.

Utveckligen av rynkor under ögonen brukar följa olika steg. Man kan därför ofta se ungefär på vilket stadie rynkorna befinner sig:

 1. De första rynkorna brukar visa sig när dagsformen är dålig. Man kan ha sovit för lite och vaknar då på morgonen med hålighet, mörka ringar och rynkor under ögonen.
 2. Efter en tid blir de rynkorna mer frekventa och börjar avteckna sig som permanenta fina linjer under ögonen.
 3. Succesivt blir de fina linjerna allt djupare och tillslut visar sig en eller flera rynkor i huden under ögonen.
 4. Rynkorna blir allt fler, huden blir slapp och vi utvecklar hudveck under ögonen.

Exakt om och när den här utvecklingen börjar är olika för alla människor. Ofta kan man dock börja skönja den hos de flesta av oss redan i tjugofemårsåldern. Orsakerna är flera, precis som behandlingsalternativen.

Därför får vi rynkor under ögonen

Behandlingar för att ta bort rynkor under ögonen

Huden under ögonen är tunn och känslig. Därför är området ofta det som först visar tecken på det slitage livet innebär.

De faktorer som, bortsett från stigande ålder, i första hand bidrar till utvecklingen av rynkor under ögonen är:

 • Ärftlighet – vissa människor utvecklar mer rynkor än andra.
 • Solexponering – solen bryter ned huden. Rynkor är ett tecken på detta.
 • Rökning – rökning försämrar syre- och näringstillförseln till huden. Detta snabbar på åldrandet.
 • Kost och livsstil – en sund livsstil med god sömn, begränsad stress samt vettig kost och motion bromsar utvecklingen av rynkor och andra åldertecken.
 • Hudvård – en försiktig med regelbunden rengöring och återfuktning av huden under ögonen kan bidra till att minska utvecklingen av linjer och rynkor.

Det här sker i huden under ögonen

Sol, rökning, stress orsakar rynkor

När huden åldras och utsätts för slitage minskar två viktiga ämnen i huden – kollagen och elastin.

 1. Kollagenet fyller ut huden och fungerar på så sätt som hudens byggstenar. När volymen i huden runt ögonen minskar kommer rynkorna.
 2. Elastin fungerar som hudens ”resårband” och ger elasticitet och flexibilitet. Med minskad elasticitet stannar rynkorna under ögonen.
 3. Under huden finns även ett lager av fettceller som ger skydd och stabilitet. Detta minskar med åren och bidrar till åldrandet.

Eftersom huden under ögonen är tunn redan från början påverkas området tidigt, alltså redan i början av de förändringar som sker i huden.

Så kan du förebygga rynkor under ögonen

Det enda sättet att förebygga rynkor under ögonen är att försöka minimera de orsaker som bidrar till rynkornas utveckling i första läget. Detta innebär:

 • Att bära solglasögon och använda solskydd.
 • Att undvika rökning.
 • Att hålla huden ren och återfuktad.
 • Att försöka leva en så hälsosam livsstil som möjligt.

Behandlingar som kan ta bort rynkor under ögonen

Det finns i princip fyra olika behandlingar som kan minska eller helt ta bort linjer eller rynkor under ögonen. Vilken behandling som är ”bäst” beror i första hand på hur stora problemen är:

Laserslipning – avlägsnar fina linjer samt stramar upp huden under ögonen

Laserbehandling av rynkor under ögonen

En laserslipning av huden under ögonen tar bort hela eller delar av det yttersta hudlagret.

 • Vid en laserbehandling under ögonen kan man använda en s.k. ablativ laser, som tar bort hela det yttersta hudlagret, eller en fraktionerad laser som gör lite djupare kanaler i huden men lämnar den största delen orörd.
 • En ablativ laser kan vara särskilt lämplig om man i första hand har utbredd finrynkighet och ”sliten” hud under ögonen.
 • En fraktionerad laser kan vara mer lämplig om problemen i första hand består av ett antal djupare rynkor.
 • Eftersom lasern tar bort delar av hudlagret uppstår, vad kroppen som uppfattar som en skada. Detta sätter igång läkeprocessen som innebär att det skapas nytt kollagen och elastin i det behandlade området. Denna nybyggnation har ofta en bra föryngrande effekt.
 • Läs mer på sidan om laserpeeling.

En laserpeeling under ögonen är en förhållandevis kraftfull behandling. Den medför 1-2 veckors sjukskrivning samt en hel del smärta och sociala begränsningar i efterförloppet som normalt sett varar i upp till någon månad.

Priset för en laserbehandling av rynkor under ögonen är ca 15 000 kr. Resultatet av behandlingen är permanent.

Nästa steg: Visa kliniker för laserpeeling »
(öppnas i nytt fönster)

Filler – enkelt och bra mot linjer och rynkor under ögonen

Filler mot rynkor under ögonen

En av de främsta orsakerna till rynkor under ögonen är att huden förlorar volym. Detta beror på att ämnet kollagen (hudens byggstenar) minskar med åldern. 

 • Genom att spruta in en filler kan man fylla ut huden och på så sätt ersätta de förluster som ägt rum. Den ökade volymen slätar ut rynkorna.
 • En fillerbehandling är enkel, gör inte särskilt ont och tar inte mer än en halvtimma. Man kan normalt sett återgå till sina vanliga aktiviteter direkt efter behandlingen.
 • Priset för en behandling med filler under ögonen är ca 3 000 kr. Resultatet av behandlingen är tillfälligt och kvarstår i upp till 12 månader.
 • Läs mer på sidan om fillers runt ögonen.
Nästa steg: Visa kliniker för fillers »
(öppnas i nytt fönster)

Fettinjektioner – naturlig ersättning av fettvolym under ögonen

Fettinjektioner under ögonen

Fettinjektioner under ögonen fungerar på samma sätt som att lägga en konstgjord filler under ögonen. Skillnaden är att man använder patientens eget fett som fyllnadsmaterial.

 • En fettinjektion är en betydligt mer omfattande behandling än en vanlig fillerbehandling.
 • Först måste man fettsuga fram det fett man vill använda. Därefter transplanteras fettet genom att det först rengörs och sedan sprutas in under ögonen.
 • Priset för en behandling med fettinjektioner under ögonen är ca 15 000 kr.
 • Ungefär hälften av det transplanterade fettet överlever. Detta innebär att det ofta krävs minst två behandlingar innan man uppnått ett tillfredsställande och permanent resultat.
 • Läs mer på sidan om fettransplantation.
Nästa steg: Visa kliniker för fettransplantation »
(öppnas i nytt fönster)

Ögonlocksplastik – enda alternativet mot slapp hud eller hudveck under ögonen

Ögonlocksplastik mot rynkor

En ögonlocksplastik är ett kirurgiskt ingrepp där man skär bort överskotthud från ögonlocken. I vissa fall flyttar man även upp fettvävnad som sjunkit ned på kinden.

 • Ögonlocksplastiker kan utföras på både de övre och nedre ögonlocken.
 • För personer med kraftiga rynkor eller hudveck under ögonen är en undre ögonlocksplastik ofta den enda aktuella lösningen. I synnerhet om det även finns ett hudöverskott i den nedre ögonlocken.
 • Eftersom man med en nedre ögonlocksplastik även kan flytta upp nedsjunken fettvävnad till området under ögat får man genom operationen två påtagliga vinster – minskad hudslapphet och ökad fyllighet i huden under ögonen.
 • Detta innebär att en nedre ögonlocksplastik även minskar ”hålighet” under ögonen samt kan förbättra s.k. tear-throughs (fåror under ögonen).
 • Resultaten efter en undre ögonlocksplastik är ofta mycket påtagliga i form av en stramare hud utan rynkor vilket ger en piggare blick och ett föryngrat uttryck.
 • Priset för en nedre ögonlocksplastik är 10 000-15 000 kr. Resultaten är påtagliga och permanenta.
 • Läs mer på sidan om ögonlocksplastik.
Nästa steg: Visa kliniker för ögonlocksplastik »
(öppnas i nytt fönster)

Alternativa behandlingar mot rynkor under ögonen

Utöver den behandlingar som tagits upp tidigare finns det även ett antal andra behandlingar som ibland diskuteras:

 • Botox missuppfattas ofta som ett alternativ. Det bör dock nämnas att man inte använder botox mot rynkor under ögonen. Däremot är botox mycket effektivt mot s.k. kråksparkar, alltså rynkor i ögonens utkanter, samt rynkor mellan ögonen.
 • Det finns även flera huskurer och kosmetiska behandlingar som ansiktsmasker eller massage mot rynkor under ögonen. Dessa kan i vissa fall mildra eller dölja rynkorna tillfälligt. De kan dock inte ta bort rynkorna på litet längre sikt.