Slapp hud på kroppen

Faktagranskad av: Dr. Andreas Lindahl, M.D PhD, specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2023-11-09

Slapp och lös hud på kroppen är ett vanligt problem för många människor. Oftast visar sig det sig som lös hud i ansiktet, på halsen, armarna, ryggen, magen och låren. 

Att vi får slapp hud på kroppen kan bero på flera saker. Oftast handlar det dock om någon av följande orsaker:

 1. Viktnedgång och graviditet – när vi går ner i vikt minskar volymen under huden. Hudkostymen blir för stor. Vi får ett överskott av lös hud.
 2. Stigande ålder – när vi blir äldre minskar hudens förmåga att anpassa sig. Elasticiteten och flexibiliteten blir sämre. Huden blir slapp.
 3. Sjukdom och hälsa – vissa sjukdomar påverkar celldelningen i hela kroppen. Huden är vårt största organ. När celldelningen i kroppen minskar visar det sig i många fall som rynkor och slapphet i huden.
 4. Livsstil – En osund livsstil sliter på kroppen. Huden är till stor del en spegel av den inre hälsan. Hur vi tar hand om oss själva i fråga om kost, träning, sömn, stress och osunda vanor visar sig i huden.

Så kan du förebygga lös hud

Minska slapp hud med träning

Det går att förebygga och, till viss del, minska slapp hud. I grunden handlar det om att ta hand om sin kropp för att minska det slitage huden utsätts för.

 • Att leva sunt är det bästa sättet att ta hand om sin kropp och sin hud.
 • Hudvård ska vara individuell och kräver därför att du konsulterar en specialist. Många produkter lovar mer än vad som är sant men det finns produkter som fungerar effektivt.
 • Undvik övervikt – övervikt belastar alla kroppens system. Genom att ha en normal och stabil vikt får hela kroppen bättre förutsättningar att fungera optimalt.
 • Ät nyttigt – de näringsämnen vi får i oss är kroppens byggstenar. En näringsrik kost lägger grunden för att huden skall fungera optimalt.
 • Träning och aktivitet – fysisk aktivitet reducerar fett, utvecklar muskulatur samt förbättrar syre- och näringsupptag i kroppen. Detta påverkar alla kroppens organ positivt, även huden.
 • Njut med måtta – att tillåta sig själv att njuta har positiva effekter på både vårt fysiska- och psykiska välbefinnande. Att njuta av god mat och dryck är viktigt. Men försök att göra det med måtta. Rök inte och ligg inte för länge i solen.

Behandling av slapp hud

Lös hud på magen och låren

Kraftig viktnedgång, stigande ålder, genetiska anlag, graviditet eller en ohälsosam livsstil kan ge överskottshud.

Det enda sättet att bli av med ett permanent hudöverskott är ett kirurgiskt ingrepp. Här finns olika alternativ:

 • Slapp hud i ansiktet – detta visar sig först som rynkor. När dessa rynkor övergått till slapphet och djupa veck är ett pannlyft eller ett ansiktslyft många gånger det enda alternativet.
 • Slapp hud på halsen – överskottshud på halsen kan stramas upp med ett halslyft. Ansiktslyft och halslyft görs ofta tillsammans.
 • Slapp hud på armarna – visar sig i sin mildare form som gäddhäng men kan även synas som påsar på armens baksida. Här kan en överarmsplastik vara en bra lösning.
 • Lös hud på magen – hud som veckar sig på magen uppkommer ofta efter graviditet eller kraftig viktnedgång. Här är en bukplastik ofta det enda alternativet.
 • Slapp hud på ryggen – överskottshud på ryggen samlas ofta till ryggens nedre delar och till området under bh-bandet. Ofta syns problemet i kombination med lös hud på magen. Här kan ett kroppslyft (s.k. circumferent bukplastik) behövas. För att avlägsna slapp hund under bh-bandet utförs en separat ryggplastik, s.k. bh-bandsplastik.
 • Slapp hud på låren – ett vanligt problem efter kraftig viktnedgång. I de fall det rör sig om stora mängder överskottshud på låren är en lårplastik ofta den enda lösningen.

NÄSTA STEG: Visa kliniker för plastikkirurgi »
Faktagranskad av: Dr. Andreas Lindahl, M.D PhD, specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2023-11-09