Rynkor runt munnen (läpprynkor)

Rynkor runt munnen är ett ålderstecken. Den vanligaste formen visar sig som rynkor eller linjer på överläppen. Dessa rynkor kallas ofta även för rökrynkor eller läpprynkor. Men rynkor runt munnen kan även visa sig på andra sätt. De vanligaste av dessa är:

 • LäpprynkorRynkor i underläppen. Detta rynkor beror på volymförlust i underläppen.
 • Rynkor nedanför underläppen. Detta beror på slitage och åldersförändringar i huden.
 • Rynkor i överläppen. Detta beror på volymförlust.
 • Rynkor på överläppen mellan näsan och läppen. Dessa orsakas av åldersförändringar i huden.

De tre vanligaste orsakerna till att man får just överläppsrynkor är genetik (ärftlighet), solexponering och rökning. Därför kallas de ofta för just rökrynkor istället för läpprynkor.

Anledningen till att rökning är en starkt bidragande orsak till rynkor runt läpparna är, utöver gifterna, att man formar munnen runt cigaretten på ett speciellt vis.

Därför uppstår läpprynkor

I takt med att vi åldras uppstår slitage. Samtidigt sker flera förändringar i kroppen. De faktorer som i första hand bidrar till att vi utvecklar rynkor runt munnen är följande:

 1. Fylligheten i huden och läpparna förvinner eftersom ämnet kollagen (hudens byggstenar) bryts ned och minskar.
 2. Elasticiteten i huden och läpparna minskar eftersom mängden elastin (hudens resårband) minskar.
 3. Den minskade volymen i kombination med den reducerade elasticiteten visar sig som läpprynkor.

Så kan du förebygga rynkor runt munnen

Alla får rynkor. Vissa mer, andra mindre. Detta är oundvikligt. Det vi kan göra för att minska risken för just läpprynkor är att försöka minska slitaget som åldrandet innebär. I fallet med rynkor runt munnen finns ett par alternativ.

 • Skydda dig mot överdriven solexponering. Solen bryter ned huden och läpparna.
 • Undvik rökning. De gifter cigaretter tillför kroppen i kombination med all den tid du formar läpparna runt en cigarett är orsaken till att läpprynkor kallas för rökrynkor.
 • Ta hand om dig. En sund livsstil i fråga om kost, vila, stress och motion är den bästa broms du har för att förebygga ålderstecken. Även i fråga om rynkor runt munnen.

Behandling av läpprynkor

De tre faktorer som resulterar i rynkor i läpparna eller runt munnen är; minskad volym, försämrad elasticitet och slitage på huden. Därför är det dessa tre faktorer man måste arbeta med. Det tre vanligaste behandlingarna för dessa ändamål är:

Filler mot läpprynkor

En fillerbehandling fyller ut huden och återställer på så sätt förlorad volym. Fillers är därför ett givet förstahandsval mot rynkor som orsakas av förlorad volym i läpparna.

Laserslipning av rynkor på överläppenDet finns två olika ämnen som kan användas som filler mot läpprynkor.

 • En konstgjord filler med hyaluronsyra. Detta är en tillfällig behandling som håller i ca 3 månader. Priset för en behandling med filler mot rynkor på överläppen är ca 3 500 kr.
 • Injektioner av eget fett. Det egna fettet är det mest naturliga fillermaterialet som finns. Genom att suga ut fett och sedan göra fettinjektioner i läpparna kan man få ett helt naturligt och delvis permanent resultat. Priset för fettinjektioner i läpparna är ca 15 000-20 000 kr.

Botox mot rynkor runt munnen

I vissa fall orsakas läpprynkor av aktiviteten i muskulaturen runt munnen. Inte minst när vi ler.

En botoxbehandling kan begränsa aktiviteten i muskulaturen och på så sätt begränsa uppkomsten av rynkor runt munnen.

Priset för en behandling med botox mot läpprynkor är ca 3 500 kr. Ingreppet är enkelt och tar ca 30 minuter. Man kan återgå till sina vanliga aktiviteter omedelbart efter behandlingen.

Laserpeeling mot rynkor runt läpparna

En hudslipning innebär att man helt avlägsnar det rynkiga hudlagret ovanför överläppen eller nedanför underläppen. Därför är behandlingen särskilt effektiv mot åldrad och rynkig hud runt läpparna.

En hudslipning kan utföras med tre olika metoder; dermabrasion, kemisk peeling eller laserpeeling.

Laserpeeling är den mest populära metoden. Den går ut på att man hettar upp och bränner bort huden på ett mycket kontrollerat sätt. Kroppen uppfattar behandlingen som en brännskada och läker området med ett nytt hudlager, utan rynkor.

En laserpeeling av överläppen är en förhållandevis tuff behandling. Man bör räkna med att vara borta ifrån arbetet i 1-2 veckor. Resultatet efter behandlingen är ofta mycket bra.

Priset för en laserbehandling mot rynkor på överläppen eller underläppen är ca 10 000 – 15 000 kr.

Behandlingsresultatet av en laserpeeling är permanent på det sättet att man ”drar tillbaka klockan” till tiden före rynkor. Det går dock aldrig att hindra att nya rynkor uppkommer med tiden.

Läs mer om behandling av rynkor runt munnen


Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning