Konsultation och förberedelser inför en bröstförstoring

Faktagranskad av: Dr. Per Windh, M.D specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2024-03-15

För de allra flesta som funderar på en bröstförstoring är det en ganska lång väg mellan tanke och handling. Ofta samlar man in mycket information och åsikter på vägen innan man fattar sitt beslut.

 1. När man väl bestämt sig för att gå vidare med sin operation är bokar man tid för en konsultation hos en plastikkirurg på en klinik. Du hittar dessa i vårt klinikregister.
 2. Under konsultationen görs en undersökning och bedömning. Därefter diskuterar man dina önskemål och du får kirurgens åsikter utifrån den bedömning som gjorts.
 3. Efter konsultationen kan du boka tid för operation. Du bör dock gå hem och fundera på den information du fått innan du bokar.
 4. När du varit på en eller flera konsultationer och tagit dig tid att fundera är du redo fatta sitt beslut. Väljer du att gå vidare följer därefter själva operationen.

Förberedelser inför bröstförstoring

Om konsultationsbesöket inför en bröstförstoring

När du bestämt dig för att gå vidare med dina tankar på en bröstförstoring är det dags att boka tid för ett s.k. konsultationsbesök.

Det är viktigt att välja rätt klinik och kirurg. Du kan läsa mer om hur detta går till i vår guide till att välja plastikkirurg.

Ett konsultationsbesök är normalt sett ett ca 30 minuter långt undersökningsbesök hos en plastikkirurg. Avgiften är ca 500 kr. Vissa kliniker erbjuder även s.k. förkonsultationer i form av ett kostnadsfritt informationsbesök hos en sköterska.

Konsultationsbesökets innehåll:

Det är viktigt att du kommer väl förberedd till ditt konsultationsbesök. Ta gärna med dig bilder på bröst som du tycker är fina och en BH i en storlek du önskar fylla för att prova implantatsstorlek i. Förbered och skriv ned dina frågor. Du hittar förslag här.

Beskriv exakt vilka resultat du förväntar dig och fråga om din kirurg kan ge dig dessa. Bra kirurger är inte rädda att svara nej och kan alltid förklara varför. 

Operationsbeslutet är ditt!

Efter din konsultation får du möjlighet att boka tid för operation. Detta är ditt operationsbeslut.

Vissa kliniker vill gärna att man bokar sin operationstid direkt. Andra föreslår att man skall ta lite betänketid och återkomma med sitt beslut. Du skall aldrig fatta ditt beslut under press och det är ofta bra att gå hem och fundera lite först.

 • Ett operationsbeslut skall vara baserat på att man förstått de risker ingreppet innebär men anser att nyttan av operationen gör det värt att acceptera risken.
 • Man skall vara införstådd med att man troligen inte kommer att få exakt det resultat man förväntar sig.
 • Du skall utföra din bröstoperation för din egen skull och för att åtgärda något du över tid och efter noggrant övervägande kommit fram till att du vill förändra.
 • Du bör inte förvänta dig perfektion utan förbättring och inte heller utgå ifrån att din omvärld kommer att behandla dig annorlunda till följd av din bröstförstoring.

Förberedelser inför bröstförstoring

Regler för rökning, alkohol, mediciner etc. före operation

När du bokat din operationstid kommer du att får lite förhållningsregler och information om mat dryck, rökning, medicinering, hygien osv.

Ofta får man även information om narkosen, återhämtningsperioden efter bröstoperationen och hur du skall sköta din eftervård.

Normalt sett är man kallad till kliniken på operationsdagens morgon eller förmiddag. Innan du anländer är det bra om du gjort vissa förberedelser.

 • Följt de s.k. pre-operativa instruktioner du fått från kliniken ang. mat, medicinering, hygien osv.
 • Hämtat ut ev. smärtstillande tabletter och andra mediciner.
 • Handlat, tvättat, städat och bäddat rent i sängen.
 • Köpt in ett par sportbehåar.
 • Har gjort upp med en vän som kan hämta dig på kliniken med bil och därefter ta hand om dig under de första 48 timmarna efter din operation.
 • Packat ned ett par mjukisbyxor och en tröja med dragkedja så att du slipper dra kläder över huvudet när du skall åka hem från kliniken.

Informationsfilm från Estetikcentrum

Nästa: Att välja implantat »

Faktagranskad av: Dr. Per Windh, M.D specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2024-03-15
Relaterat